Projekt "Sund mund hele livet" skal undersøge hvorfor ældre borgeres tandsundhed tabes på gulvet

Du elsker din mor. Men hun er på sine senere år blevet mere forvirret og skrøbelig og har svært ved at klare dagligdags opgaver. Du kan også mærke at du ikke har lyst til at være helt tæt med hende mere, fordi du synes hun lugter ud af munden.

Hvorfor bliver samfundsborgeres tandsundhed tabt på gulvet når de bliver ældre, selvom de har passet dem godt hele livet? Hvad går galt?

Det vil det nye forskningsprojekt "Sund mund hele livet" fra Tandlægeskolen sætte fokus på med tandlæge og lektor Esben Øzhayat i spidsen.

Mit bud er at problemerne starter tidligt. Når kommunen visiterer en borger til hjælp, burde man også kigge borgeren ind i munden.

Hvis man har brug for hjælp til madlavning, har man nok også brug for hjælp til rengøring af tænder og mund. Det kræver finmotorik at holde på en tandbørste.

Det er en stor tragedie at de ældres tandsundhed sejler, og man ønsker det ikke for sin egen mor. Desværre er det også et område der er omgærdet af stor berøringsangst og tabu.Ældres tandsundhed tabes på gulvet - james-hose-jr-6D58t6uZT5M-unsplash.jpg

Spyt er vigtigt for vores tænder, sociale liv og livskvalitet
Er du bange for at blive alvorligt syg af COVID-19? Så skal du bare have renset tænder hos din tandlæge eller tandplejer regelmæssigt.