Så’ der fest! Skyller du lige munden fri for COVID-19 inden du kommer ind?

Så’ der fest! Skyller du lige munden fri for COVID-19 inden du kommer ind?

Forestil dig at skulle skylle munden med mundskyl lige så ofte som du spritter hænderne med håndsprit.

Huden, mundslimhinden og tandkødet er alle eksempler på fysiske barrierer, der beskytter vores blodkar mod at blive inficeret med virus og bakterier. Når barrieren bliver brudt, er den nem at trænge igennem for ubudne gæster. En gennemhullet mur er nem at bryde igennem.

En splinterny artikel argumenterer dybdegående for hvorfor lungesygdommen COVID-19 kun bliver en alvorlig sygdom i blodkarrene hos nogle mennesker.

Knap halvdelen af den voksne befolkning lider af den kroniske sygdom parodontitis (det vi tidligere kaldte parodontose). Når man har alvorlig parodontitis, har man åbne og kronisk inficerede sår samt blottet bindevæv og blodkar sv.t. et areal på 20 cm2 (eller en hel håndflade).

Spyttet er et reservoir for virus. Herfra kan virus trænge igennem tandkødet, ind i blodbanen, ned til hjertet og ud i lungernes små blodkar og skabe ravage.

Visse former for mundskyl kan reducere mængden af virus i spyttet. Udover daglig tandpleje kan mundskylning potentielt set blive et nyt forebyggende våben i værktøjskassen.COVID-19 og mundskyl - fusion-medical-animation-rnr8D3FNUNY-unsplash.jpg

Jo yngre børn er i søskendeflokken, jo større risiko har de for at få huller i tænderne
Et overblik over de irriterende små djævle: blister!