Hvordan påvirker dårlige tænder mennesker?

Hvordan påvirker dårlige tænder mennesker?

Dét gennemgår radioprogrammet P1 Debat "Hvis borgerne bestemte: Råd til at smile?" på fineste vis. Programmet blev udgivet d. 2. august 2022 og varer lidt over 1 time.

I programmet får vi indsigt fra:

* 1 patientfortælling fra stilleren af de 3 borgerforslag om gratis (skattebetalt) tandlæge.
* 1 rystende patientfortælling fra en kontanthjælpsmodtager, der har fået ødelagt de fleste af sine tænder pga. sygdom med kramper.
* Tandlæge og forsker Esben Boeskov Øzhayat, som fortæller om sin forskning i hvordan tandproblemer påvirker livskvalitet og arbejdsløshed, og hvordan offentligt bureaukrati nærmest umuliggør søgning af de eksisterende tandpuljer.
* Tandlæge Peter Østergaard, som fortæller om den store sociale forskel han oplever på sin klinik i Kbh NV.
* Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist, som bl.a. fortæller om den store sociale ulighed i tandsundhed i fx NHS i UK på trods af skattebetalt tandpleje.
* 3 politiske sundhedsordførere, der fortæller om deres holdninger til gratis (skattebetalt) tandlæge.

Som Peter Østergaard udtaler:

"Der er folk der ikke børster tænder, og der er folk der ikke vasker sig under armene. Problemet er bare at armene ikke falder af, men det gør tænderne efter noget tid."

Som Susanne Kleist udtaler:

"Når sundhed bliver gratis (skattebetalt), ser vi desværre ude i verden at ordningerne oftest bliver underfinansieret. Lige nu er tandplejen i Danmark finansieret 15%-85% af hhv. staten og borgeren. Mit ønske er at tandplejen i Danmark bliver finansieret 50%-50%."

Hør programmet her (på dansk):
https://lnkd.in/e3GnJJt5

Hvad synes du om gratis (skattebetalt) tandlæge?

Og hvad hvis ordningen alligevel bare bliver underfinansieret, så dem der har råd søger private løsninger?

Vi mangler stadig tallene, men tror du at omkostningen for følgesygdomme fra dårlige tænder udligner omkostningen for gratis (skattebetalt) tandpleje?

Jeg har holdt en stor ting hemmelig
Kender du et barn, der sutter på tommelfinger?