Hvordan skaber du en ny god vane? Som rent faktisk holder ved?

Hvordan skaber du en ny god vane? Som rent faktisk holder ved? 😅

Jeg er selv begyndt at løbe 2 x ugen de sidste 3 mdr, og jeg troede ALDRIG det ville lykkes at fastholde mere end et par gange, for det er sådan det altid er gået. Men NU ser det ud til at jeg har knækket koden!

Som James Clear beskriver det i sin fremragende bog Atomic Habits, så består en vane af 4 trin:

1. Cue (Trigger)
2. Craving (Desire)
3. Response (Action)
4. Reward (Satisfaction)

Det er fx ikke nok bare at ville løbe. Man skal tænke hele vanen igennem.

For mig hjalp det at lave "habit stacking".

Jeg har koblet løbeturen oven på en vane, jeg allerede har: at aflevere mit ældste barn i børnehaven om morgenen 2 x ugen. Vi skal tidligt ud af døren, så det hurtigste er at tage løbetøjet på, i stedet for at bruge ekstra tid på at gå i bad og tage pænt tøj på.

På samme måde er der mange, der giver op på dét der tandtråd (eller mellemrumsbørste). Man ved godt man burde, men det lykkes ikke at komme ordentligt i gang. Og måske har man lidt dårlig samvittighed? 😬

Jeg laver også "habit stacking" med tandtråd. Når jeg har børstet tænderne, kigger jeg i spejlet, smiler til mig selv og checker om mine tænder ser rene ud.

➡️ Hvis jeg stadig kan SE noget snavs med mine øjne, så bruger jeg tandtråd.
➡️ Hvis jeg ikke kan SE noget snavs, eller hvis jeg slet IKKE kigger i spejlet og smiler til mig selv, så bruger jeg ikke tandtråd.

1. Cue (Trigger) = Jeg kan SE snavs på tænderne.
2. Craving (Desire) = Jeg får lyst til at fjerne det.
3. Response (Action) = Jeg bruger tandtråd.
4. Reward (Satisfaction) = Rene tænder og god samvittighed.

Er du lykkedes med at indføre gode vaner for dig selv?
Og hvordan gjorde du?
Brugte du "habit stacking" eller andre metoder til at fastholde den gode vane?

Første gang jeg prøvede at springe ud som iværksætter, nåede jeg at blive ret ensom
Har du en god kollega, som du kommer i flow med? Altså dén slags kollega, hvor man også selv har lyst til at melde sig syg, hvis vedkommende er syg.