Personlig medicin for munden. Måske kan vi i fremtiden slippe for at skulle bruge tandtråd?

FOR AT BEHANDLE, MÅ MAN FØRST FORSTÅ ÅRSAGEN

Forleden var jeg til den årlige Zendium Pris, hvor vi hylder en forsker eller formidler, der har gjort sig særligt bemærket inden for odontologiens verden. 🤓

Til eventet hyldede vi både tandlæge Irene Dige, vinderen af 2020, og tandlæge Esben Boeskov Özhayat, vinderen af 2021. Og jeg så bl.a. min gode kollega Terese Maria Sylvester Roien. 😍

I dette opslag lister jeg 2 ting, vi kan lære af Irene Diges grundforskning om biofilm på tænderne (altså det der hvide stads vi normalt kalder plak eller belægninger og kan kratte af med en negl), og hvorfor det er spændende:

1) Biofilm på tænderne kan sammenlignes med storbyer.

Biofilmen indeholder forskellige bakterie- og svampearter, som danner et samfund af højhuse og skyskrabere bundet sammen i et tætvævet netværk af klistrede bindinger. Jo tykkere biofilmen bliver, jo højere og jo flere "bakterie-skyskrabere" kommer der.


2) Der findes overordnet set 3 lag i biofilmen:

1️⃣ Inderst inde i biofilmen er der ingen ilt. De inderste bakterier i biofilmen er derfor anaerobe, og de fungerer som byens "fundament" eller undergrund. Det er fx Actinomyces arter.

2️⃣ De midterste bakterier binder lagene sammen og fungerer byens veje og broer, der forbinder byens bygninger og områder med hinanden. Det er fx Fusobacterium.

3️⃣ I det yderste lag ligger de iltkrævende bakterier og svampe, som danner byens toppe. Det er fx Streptococcus, Veionella og Candida.


Og hvorfor er det her overhovedet interessant?
Det er vel bare grundforskning?

Jo, hvis man ikke kender årsagen til sygdommen, kan man heller ikke lave en målrettet behandling.

Ikke al biofilm er skadelig, men når man ved hvordan den skadelige biofilm hænger sammen, kan man i fremtiden målrette behandlingen, så biofilmen bliver mindre sygdomsfremkaldende og måske endda mere sundhedsfremmende.

Personlig medicin for munden. Dét bliver spændende at følge!

Måske kan vi i fremtiden slippe for at skulle bruge tandtråd? ❤️


Hedder det work-life balance eller bare life balance?
Lægger du en dæmper på dig selv og dit smil?