Vågn op kære politikere: Munden er en del af kroppen

Nu skal politikerne til at vågne op. Det grundlæggende problem er jo ikke tandlægers løn.

Du klager heller ikke over at speciallægen tjener mange penge, for du mærker det aldrig på din egen pengepung.

Munden er en del af kroppen. Munden, tænderne og forebyggelse har været nedprioriteret i årevis af Christiansborg.

Der findes masser af forskning, der forbinder munden med sygdomme i kroppen.

Parodontitis (tidl. kaldet parodontose) er et kronisk inficeret sår i tandkødet, med en såroverflade på størrelse med en håndflade. Herigennem kan parodontitisbakterier konstant suse over i blodbanen og skabe kronisk lavgraderet systemisk inflammation.

Her er et par nedslag fra de forskere, jeg har hørt tale på konferencer:

1) GIGT: Parodontitis øger risikoen for at udvikle gigt. Et studie viste at parodontitis begyndte hos patienter ca. 13 år før de fik diagnosen gigt. Der er fundet genetisk materiale fra parodontitisbakterier i gigtramte led. En gangbesværet patient med aggressiv parodontitis og gigt blev bedre gående efter at have fået intensiv parodontalbehandling (dybdegående tandrensning).

2) DIABETES: Regelmæssig tandrensning kan sænke risikoen for at udvikle diabetes. Og parodontalbehandling (dybdegående tandrensning) kan sænke langtidsblodsukkeret hos personer med diabetes.

3) HJERTE-KAR: Regelmæssig tandrensning kan sænke forhøjet blodtryk og kan sænke risikoen for at få hjerte-karsygdomme. Der er fundet parodontitisbakterier i blodpropper. God mundhygiejne kan sænke nyopererede hjertepatienters risiko for postoperative infektioner og antibiotika, risiko for luftvejsinfektioner og samlede indlæggelsestid.

4) ALZHEIMER: Der er fundet parodontitisbakterier i amyloide plaques i Alzheimers hjerner. Parodontitis øger risikoen for neuroinflammation og ophobning af amyloid i hjernen.

Og der er MANGE flere mund-krop sammenhænge. Forskerne mistænker at parodontitis hænger sammen med intet mindre end 57 systemiske sygdomme, og listen vokser stadig.

TILSKUD: Kun 14% af borgere med lav indkomst lykkes med at søge om økonomisk tilskud til tandbehandling fra kommunen - alle andre må give op undervejs, fordi processen er alt for bøvlet og tidskrævende.

Vi mangler desperat en patientforening for tandpatienter i Danmark.

Det her er en kamp mellem patienter og politikere.

Kh Anne Mette
Tandlæge og sundhedsformidler

PS: Jeg har vedhæftet billeder af forskellige gange, hvor tandlæger, tandplejere og klinikassistenter hele landet over har kæmpet for at øge patienternes tilskud og ret til god tandpleje, både med demonstration ved Christiansborg og indsamling af 65.000 underskrifter.

Det kommer måske som en overraskelse for nogle, men de fleste af os har hjertet på det rette sted og er i faget for at styrke folkesundheden. ❤

PPS: Hvis du vil følge med, så deler jeg det, jeg lærer om mund-krop sammenhængen på mit nyhedsbrev Dental Insights lige her:
https://lnkd.in/e9Unj3nk

Dårlige tænder medfører lavt selvværd
Døjer du af arbejdsrelateret håndeksem?