6 vigtige ting om stramt tungebånd

Der er ret stor debat omkring hvor i sundhedsvæsenet stramt tungebånd hører til. Og om det overhovedet er noget, der skal behandles.

Nu har jeg fulgt debatten længe, og jeg har hørt om mange frustrerede familier tager til udlandet og får klippet deres børns stramme tungebånd. Mange af dem oplever efterfølgende at deres barn får nemmere ved at spise og sover bedre.

Da tandlæge Sarah Fjellerup Jarmer fortalte mig, at hun glædede sig til at blive klogere på problematikken omkring stramt tungebånd hos børn og unge, som skulle foregå sidste år på DentaNets Symposium anno 2022, spurgte jeg lidt kækt:

“Har du ikke lyst til at tage noter? Så kan jeg sende det ud til vores kollegaer!”

Og Sarah sagde sgu ja!

Så nu får du Sarahs noter fra Richard Baxters kursus om stramt tungebånd, hvor meget det påvirker patienterne og deres familie, og hvad man kan gøre ved det.

Her får du 6 vigtige nedslag:

1. Normal tungemobilitet har afgørende betydning for ganebreddens udvikling (med stor betydning for pladsen i næsehulen og deraf vejrtrækning), amning, spisning, tale og søvn. Stramt tungebånd kan derfor påvirke livskvaliteten betydeligt.

2. For at kompensere for tungens nedsatte bevægelighed, vil patienten desuden kunne opleve overbelastning af andre muskelgrupper og kæbeleddet.

3. Hvad er stramt tungebånd? Embryologisk restvæv efterladt omkring uge 12 i fosterudviklingen, bestående af bindevæv. Ses hos 4-10 % af alle patienter.

4. Tungen skal kunne hvile med tungeryggen i ganen og tungespidsen placeret bag fortænderne uden at tænderne berøres.

5. Hvis tungen ikke hviler i ganen, kan der udvikles en høj gane. Det giver begrænset plads i næsehulen, hvilket kan medføre at man mundånder og at tungen falder tilbage i svælget under søvn. Det kan resultere i søvnapnø.

6. Dårlig søvn hos børn har stor betydning for hjernens udvikling (som hovedsagligt sker under den dybe søvn). Stramt tungebånd har derfor store konsekvenser, hvis det holder barnet i den lette søvn fordi de konstant vækkes (se under vejrtrækning).

Jeg sender noterne ud i morgen på Dental Insights:
https://lnkd.in/eYFSaD7y

Find the English version right here, I will send it out tomorrow on Dental Insights:
https://lnkd.in/eDEG_aWi

Find Richard Baxters symptomskema for stramt tungebånd her:
https://tonguetieal.com

Jeg er ikke selv ekspert på stramt tungebånd, men jeg synes det er vigtigt at dele viden om det. Jeg kender dog også et par kollegaer, der har stukket hånden for langt ind i denne "hvepserede".

Måske skulle tandlæger og ØNH-læger prøve at arbejde tættere sammen omkring patienterne i stedet for det modsatte?

Har du selv nogle erfaringer med stramt tungebånd?

Eller kender du nogen, der har haft det inde på livet, og som har fået det bedre af at få det klippet?

Hvordan kan tandbranchen kan blive mere bæredygtig og klimavenlig?
Hvad vil fremtiden for digitalisering i tandplejen bringe?